War Macken - Biografie in het kort

War Macken werd op 2 maart 1883 te Diest geboren.

Hij was de zoon van Petrus Josephus Macken en Theresia Rosalina Fabes, beiden geboren Diestenaars.

War volgde de gemeenteschool te Diest en kreeg daarna een opleiding als schrijnwerker-meubelmaker.Het tekenen en schilderen zat hem van jongsaf in het bloed. Reeds als tienjarige doorkruiste hij de oude Demerstad en legde menige gevel op papier vast.Het eerste tekenonderricht kreeg hij in de plaatselijke Academie de Dessin et d'Architecture. Zijn mentor daar was stadsarchitect F. Delbar, directeur-leraar van de akademie. Na diens overlijden, op 30-jarige leeftijd, werd War onder de hoede genomen door Camille De Neve, leraar aan de academie, die hem ook later steeds met raad en daad bijstond.

Amper 11 jaar oud behaalde hij een eerste prijs in een klas waarin ook 20-jarigen zaten. Naast zijn beroep als meubelmaker was zijn grote passie tekenen en schilderen.

Ontelbare, reeds lang verdwenen gevels en stadszichten werden door hem vereeuwigd. Ook vele oude Diestenaars met hun karakteristieke koppen (o.a. de zandboeren) trokken zijn aandacht en werden op doek vastgelegd.

Van houtbewerken naar beeldsnijden was voor hem maar een stap. Hij vervaardigde het beeldsnijwerk voor de kopie van de kroonluchter der Heren van Diest (origineel in stedelijk museum), aangeboden door het stadspersoneel aan burgemeester O. Van Audenhove bij diens huwelijk in 1949.

Zijn huwelijksgeschenk voor de burgemeester was een gebeeldhouwde zitbank.

Hij restaureerde de preekstoel in St Sulpitius, alsook kasten en diverse beelden.

Hij was een veelzijdig kunstenaar.

War Macken - In de pers

Familie Vanaudenhove schenkt twaalf schilderijen aan stad. Het Diestse stadsbestuur is in een klap twaalf kunstwerken rijker.
De nazaten van schoenenmagnaat en voormalig burgemeester Omer Vanaudenhove hebben een reeks schilderijen aan de stad geschonken.
De werken, van de hand van de Diestse kunstenaar War Macken, krijgen een ereplaats in het stadhuis.

Kunstschilder War Macken (1883-1970) mag bij het grote publiek een nobele onbekende zijn. In zijn geboortestad valt zijn werk nog altijd in de smaak. Macken moet zowat elk pittoresk hoekje in het oude Diest hebben vereeuwigd.
De onderwerpen van zijn schilderijen spreken boekdelen. Macken penseelde de Allerheiligenberg bij avondlicht, maar ook het nu verdwenen snoepwinkeltje op het Begijnhof.

De schilderijtjes die zopas in handen van het stadsbestuur kwamen, hingen jarenlang in de kantoren van Euro Shoe. Toen het bedrijf een poosje geleden van Diest naar Beringen verhuisde, ging de familie Van Audenhove op zoek naar een nieuw onderkomen voor de kunstwerken.

Mijn vader had goede contacten met de kunstenaar, zegt Pascale Vanaudenhove.

Macken bracht misschien geen grootse kunstwerken voort, maar zijn oeuvre heeft voor elke Diestenaar een sterke emotionele waarde. Waar is zo'n liefdesverklaring op doek beter op zijn plaats dan in het stadhuis.

Dat het stadsbestuur de liberale burgemeester Vanaudenhove nog niet vergeten is, bleek maandagavond nog. De Diestse gemeenteraad besliste om de Leopoldvest om te dopen in Omer Van Audenhovelaan, als eerbetoon aan een van de markantste figuren uit de naoorlogse Belgische geschiedenis.

Bron:

Uit het Nieuwsblad van 28/02/2007 door Glenn Geeraerts

De oudere generatie herinnert zich War Macken zeer goed. Misschien wekt deze site een beetje interesse bij de jongeren.

War Macken - Diamanten bruiloft

Op zondag 4 juni 1967 werd de diamanten bruiloft van War en Virginia gevierd in Antwerpen.
Zij huwden op 23 mei 1907 in Diest.

Menu



  • Crème d'asperges
  • Saumon frais en Belle-Vue
  • Ris de veau Archiduc
  • Poussin Lucullus
  • Bombe glacée
  • Petit gâteau
  • Mokka

Te koop


Allerheiligenkapel

Olie op doek

Begijnhof Diest

De Engelen Conventstraat

Op hout - 58 x 48 cm

Boerderij

Tekening - 35 x 27 cm

Kerk

Olie op doek - 63 x 63 cm

Vissersstraat en Bleek

Op hout - 58 x 48 cm

Paanhuizenstraat

Op hout - 40 x 61 cm